NIH Division of the Fire Marshal

Administrative Interpretation 17-7
Portable Space Heaters

Code reference: NFPA 1 (2015) and NFPA 101A (2016)

Background: NFPA 1 allows AHJs to prohibit sources of ignition under conditions

deemed to be hazardous. An NFPA 101A Fire Safety Evaluation for Health and Ambulatory
Care areas at NIH (current Joint Commission equivalency) precludes the use of space
heaters. A written Federal OSHA interpretation also addresses space heater power supply.

Interpretation:

1. Electric space heaters (not fuel-fired) may be used, subject to the following limitations:
Not permitted, under any circumstances, in laboratories, patient care units, or clinics
Never operated when the immediate area is unattended/unoccupied

Located and operated in accordance with manufacturer's recommendations

Placed on a level floor

Located at least three feet away from any combustible materials

The power cord must not be covered by carpeting or other unapproved materials
Must be directly connected to wall outlets with no extension cords or power strips
Electric loads and capacities must be verified prior to use by the Office of Research
Facilities (see your Facility Manager)

2. Space heaters (preferably convection type) must have the following features:

An automatic, multi-directional tip-over shutoff switch

An automatic overheat shutoff sensor

An on/off switch with indicator light

Cool to the touch (maximum 175° F during operation), with guards over the heat coils
No exposed glowing elements

Listed (UL, FM, etc.) and remain in good working condition (includes cords)
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NFPA and OSHA excerpts provided for convenience
(Highlights by DFM)

NFPA 1, 10.1.6 The AHJ shall have the authority to prohibit any or all open flames or other
sources of ignition where circumstances make such conditions hazardous.

NFPA 1, 34.4.2.4 The clearance between stored materials and unit heaters, radiant space
heaters, duct furnaces, and flues shall not be less than 3 ft (0.9 m) in all directions or shall be
in accordance with the clearances shown on the approval agency label.

NFPA 101A, Health Care Fire Safety Evaluation System, Worksheet 4.7.10 excerpt:

D. Fuel-burning space heaters and portable electrical space heaters are not used

Excerpt of November 18, 2002 OSHA interpretation response to Wade R. Abnett with Middle
River Aircraft Systems:

Question: What is the current compliance status on the use of "power strips"?

Reply: OSHA's standard at 29 CFR §1910.303(b)(2), Installation and use, requires that
"Listed or labeled equipment shall be installed and used in accordance with any instructions
included in the listing or labeling." Manufacturers and nationally recognized testing
laboratories determine the proper uses for power strips. For example, the UL Directory
contains instructions that require UL-listed RPTs to be directly connected to a permanently
installed branch circuit receptacle; they are not to be series-connected to other RPTs or
connected to extension cords. UL also specifies that RPTs are not intended for use at
construction sites and similar locations.

Power strips are designed for use with a number of low-powered loads, such as computers,
peripherals, or audio/video components. Power loads are addressed by 29

CFR §1910.304(b)(2), Outlet devices: "Outlet devices shall have an ampere rating not less
than the load to be served." Power strips are not designed for high power loads such as
space heaters, refrigerators and microwave ovens, which can easily exceed the
recommended ampere ratings on many power strips. They must also meet the requirements
of §1910.305(g)(1), Use of flexible cords and cables. For example, the flexible power cord is
not to be routed through walls, windows, ceilings, floors, or similar openings.



